Cinci Întrebări Cheie Despre E-Transportul în România | Ediție nouă

În România, pe lângă factura electronică, a fost planificată și obligația de e-Transport. Noul sistem de transport numit  Sistemul RO e-Transport, care este similar cu nota de livrare din India și Turcia, a intrat în vigoare din Octombrie 2022. Obligația sprijină monitorizarea produselor cu risc fiscal ridicat în timp ce acestea sunt transportate pe teritoriul național.

Puteți găsi informații generale despre acest proces în primul nostru conținut 5 Întrebări Cheie Despre E-Transport În România. Iar acum, dorim să împărtășim o versiune actualizată a celor 5 Întrebări cheie.

 

 

  1. Care este pragul de declarare a produselor cu risc fiscal ridicat?

Pentru ca vehiculele rutiere să facă obiectul monitorizării în cadrul sistemului RO e-Transport, trebuie să se țină seama de valorile de prag împărțite în 3 criterii, care sunt următoarele

  • – Acestea trebuie să fie încărcate cu mărfuri cu risc fiscal ridicat, cu un volum brut total mai mare de 500 kg, 
  • – Valoarea totală trebuie să fie de cel puțin 10.000 de lei sau,
  • – Trebuie să aibă un volum maxim de 3,5 tone.

 

 

2. Trebuie declarate produsele cu risc fiscal ridicat și altele dacă sunt transportate împreună?

Da, un grup de produse care include atât produse cu risc fiscal ridicat, cât și altele pot fi declarate într-un singur raport și au un singur cod UIT. Există o singură condiție: trebuie să fie îndeplinit pragul menționat mai sus. De exemplu, greutatea produsului cu risc fiscal ridicat trebuie să depășească limita de 500 kg. 

 

 

3. Care parte pregătește și depune declarația înainte de începerea transportului?

Partea care trebuie să declare poate varia în funcție de tipul de operațiune economică;

– Furnizorul declară atunci când efectuează transporturi între partenerii RO, pentru livrări intracomunitare și pentru exporturi

– Beneficiarul declară în cazul achizițiilor intracomunitare și al importurilor.

– Depozitarul declară atunci când se efectuează transporturi de bunuri cu risc fiscal ridicat tranzacționate intracomunitar în tranzit pe teritoriul național care sunt încărcate sau descărcate temporar. În acest caz, depozitarul trebuie să facă două declarații, prima înainte de a intra în RO. A doua după descărcare sau încărcare și părăsirea teritoriului național.

 

 

4.  Trebuie să declarăm și tranzacțiile din țările din afara UE?

Da, atât în cazul tranzacțiilor de cumpărare, cât și în cazul tranzacțiilor de vânzare, dacă încărcarea sau descărcarea are loc pe teritoriul României, nu contează dacă produsul provine sau se îndreaptă spre țări UE sau non-UE. În plus, trebuie declarate tranzacțiile intracomunitare în tranzit în cazul descărcării și depozitării pe teritoriul național, al încărcării de mărfuri suplimentare sau al creării unei noi rute de transport. Doar entitățile din România (care sunt înregistrate fiscal în România) trebuie să declare.      .      

 

 

5. Este obligatoriu să se utilizeze DUK integrator înainte de a trimite fișierul de transfer ca SAF-T (Fișier De Audit Fiscal Standard )? 

Nu, utilizarea unui integrator DUK nu este obligatorie. Contribuabilii îl pot utiliza atunci când doresc să facă o verificare a schemei XML și să revizuiască eroarea.

Your Global Tax Technology Partner
We offer SAP and Peppol certified solutions (SAF-T, Invoice Reporting, VAT Reporting and e-Invoicing) to more than 500 clients – thereof 70% multinational. Together with our >100 employees, operating across multiple locations in Europe, we aim to be a single partner globally for our clients.
About Us
Subscribe
Watch to learn more about SNI Solutions
Categories
Categories
Thank you for visiting our blog!
If you would like to speak to a salesperson, please call +90 212 909 1664 or email contact@snitechnology.net to receive a call back.