Cinci întrebări cheie despre facturarea electronică în România | Ediție nouă

Un nou sistem de facturare electronică, RO e-Factura, este în vigoare în România din iulie 2022. Această obligație se referă la toate tranzacțiile B2G (de la întreprindere la administrație publică) și la unele tranzacții B2B (de la întreprindere la întreprindere) pentru produsele cu risc financiar ridicat.

Puteți obține o imagine de ansamblu a procesului din cele cinci întrebări cheie despre (RO e-Factura) facturarea electronică în România. Acum am dori să împărtășim cu dumneavoastră o versiune actualizată a celor cinci întrebări cheie.  

 

  1. Este obligatorie facturarea electronică B2B pentru toți contribuabilii din România?

Nu. Deocamdată, această obligație acoperă doar facturile electronice B2B ( între companii) și toate tranzacțiile B2G ( între companii și administrații publice) create pentru produse cu risc financiar ridicat. Puteți vedea produsele în lista de mai jos:

– Legume, fructe, rădăcini, tuberculi comestibili și alte plante comestibile

– Băuturi alcoolice

– Construcții noi

– Sare, sulf; pământ și pietre, gips, var și ciment.

– Produse minerale (inclusiv apă de izvor, nisip și pietriș)

– Îmbrăcăminte și încălțăminte

Toate aceste produse au propriile lor coduri numerice și trebuie incluse într-un fișier XML. Într-un singur fișier XML pot fi incluse mai multe coduri numerice.

În 2023, se așteaptă ca lista de produse să fie extinsă și să devină obligatorie pentru toți contribuabilii.

 

2. Cum ajunge factura electronică la client? Într-un mod similar cu cel din Italia?

Conform legii privind ( e-Factura) facturarea electronică, ultimul pas al procesului de facturare electronică este încărcarea fișierelor XML semnate de pe portalul RO e-Factura. Atât clientul, cât și furnizorul pot încărca fișierele în termen de 60 de zile și trebuie să le arhiveze timp de 10 ani. Tot ceea ce este necesar este ca ambele părți implicate în proces să se înregistreze pe portalul de stat SPV (Special Purpose Vehicle). Odată intrat în portal, puteți vizualiza o listă cu facturile primite și emise. Dacă ne uităm la sistemul e-Factura de primire a RO, acesta este mai asemănător cu sistemul de facturare electronică din Egipt decât Fatturapa din Italia.

 

3. Pot exista valori negative în XML?

Da. În acest caz, tipul de factură trebuie să fie 380. Există însă două reguli: prețul net și prețul brut al produsului nu trebuie să fie negative. În acest caz, sistemul va afișa un mesaj de eroare. 

 

4. Este obligat furnizorul să raporteze produsele cu risc fiscal ridicat și altele în facturi separate?

Nu. În cazul în care furnizorul lucrează atât cu produse cu risc fiscal ridicat, cât și cu altele, nu este necesar să emită facturi separate. Contribuabilii pot emite facturi care să includă ambele tipuri de produse în sistemul lor ERP (Planificarea resurselor întreprinderii).

 

5.  Care este diferența dintre facturile de corecție și cele de anulare în XML?

După emiterea unei facturi și trimiterea acesteia pe portalul RO e-Factura, nu există un termen specific pentru emiterea unei facturi de corecție. Factura de corecție este creată atunci când contribuabilii doresc să corecteze erorile de date din factura inițială. Singura modalitate de a corecta factura originală este corecția. Anularea este interzisă.

Your Global Tax Technology Partner
We offer SAP and Peppol certified solutions (SAF-T, Invoice Reporting, VAT Reporting and e-Invoicing) to more than 500 clients – thereof 70% multinational. Together with our >100 employees, operating across multiple locations in Europe, we aim to be a single partner globally for our clients.
About Us
Subscribe
Watch to learn more about SNI Solutions
Categories
Categories
Thank you for visiting our blog!
If you would like to speak to a salesperson, please call +90 212 909 1664 or email contact@snitechnology.net to receive a call back.